MÜCBİR SEBEP NEDİR Mücbir sebep nedir sorusu Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen son dakika açıklama ardından gündeme geldi. Kahramanmaraş’ta ortaya gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardındannda, Bakanlık, “Deprem bölgesinde tespit edilen..
Mücbir sebep nedir sorusu Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen son dakika açıklama ardından gündeme geldi. Kahramanmaraş’ta ortaya gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardındannda, Bakanlık, “Deprem bölgesinde tespit edilen mükelleflerimiz amacıyla 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep durumu ilan edilmiştir.” ifadelerini kullandı. Doğal afet gibi, bireylerin iradeleriyle değiştiremeyecekleri ya da önleyemeyecekleri hallerde ilan edilen mücbir sebep kabul edilebilecek haller, hukuki terim olarak yer alıyor. Peki, Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hangi hallerde ilan edilir? İşte, o konuyla alakalı detaylı bilgiler.
Mücbir sebep halleri, deprem bölgesi amacıyla alınan karar ardından gündeme geldi. 10 ili etkileyen Kahramanmaraş deprem felaketinin ardındannda Hazine ve Maliye Bakanlığı deprem bölgesinde tespit edilen mükelleflerin vergilerinin ertelendiğini açıkladı. Hukuki bir terim olan mücbir sebep bireylerin ya da tüzel bireylerin kendi çabalarıyla isteseler dahi önüne geçemeyecekleri haller tanımlanabilir.
Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek kalitede tespit edilen ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallerdir.
Hukuki bir terim olan mücbir sebep bireylerin ya da tüzel bireylerin kendi çabalarıyla isteseler dahi önüne geçemeyecekleri haller tanımlanabilir. Mücbir sebep (force majeure); tarafların belirli bir süreye bağlı olarak yerine getirmesi gereken ödev, yükümlülük ya da borçlarını yerine getirme esnasında isteğini geçici olarak ortadan kaldıran ve dıştan gelen fiili bir durumdur.
‘Mücbir sebep’ hukukta, bir sorumluluğun yerine getirilmesini ya da bir hakkın ya da hukuksal imkânın ya da kanuni bir avantajın kullanılmasını ya da talep edilmesini, kısmen ya da tamamıyla, geçici ya da sürekli surette engelleyen, bu kaliteyi bundan dolayı sorumluluğu kaldıran ya da yerine getirilmesini, zamanını ve vadesini geciktiren ya da sorumluluğun kalitesini değiştiren, bir hakkın ya da hukuksal imkânın ya da kanuni bir avantajın kullanılmasına dair sürelerin tekrar tanınmasını, sürelerin uzatılmasını ya da eski duruma iade edilmesini lüzumlu ve mecburi kılan, bireyin daha eskiden beklemediği, öngöremeyeceği ve ön görü edemeyeceği, beklese ve ön görü etse bile, bireylerin alabilecekleri her türlü önlemlere karşın meydana gelmesini engelleyemeyeceği, bireylerin önlem alma ve ihmalde bulunmama yükümlülüklerini aşan kalitede ve ağırlıkta olan, dıştan (bireyin işletmesi dışından) gelen, olağanüstü, olağan dışı ve mutad ve sürekli olanın dışında gerçekleşen kalitede bir olay, olgu ya da durumdur. Bu engel, natural afetler (deprem, sel, seylap, kasırga vb.), sosyal patlamalar (büyük çaplı başkaldırı çıkması, genel grev vb.), hastalıklar, mevzuatla getirilen getirilen yasaklamalar ve engellemeler, ablukalar, ambargolar, bireylerin özel mal varlığına büyük çaplı ve tamamıyla el koymalar, büyük ekonomik krizler, kazalar, hırsızlıklar, yangınlar gibi sonsuz türde ve çok farklı şekillerde meydana çıkabilmektedir.
Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir:
a) Doğal afetler.
b) Kanuni grev.
c) Genel salgın hastalık.
d) Kısmî veya genel seferberlik ilânı.
e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.